VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Allianz draait alsnog op voor schade joyriding

Geplaatst op: 15-04-2019, 13:18:52

Allianz moet alsnog opdraaien voor een schade van bijna € 8.000 die een 14-jarige joyrider heeft veroorzaakt. De kantonrechter oordeelde aanvankelijk dat de eigenaar van de auto het bedrag moest neertellen, omdat het de jongen wel erg gemakkelijk zou zijn gemaakt om met de auto op pad te gaan.

In juni 2017 reed een vrouw met de auto van haar echtgenoot vanuit haar woonplaats Ede naar haar ouders in Utrecht. Ze ging samen met haar ouders weg en liet de autosleutels achter in de slaapkamer van haar zus in de woning. Haar 14-jarige broertje bleef thuis. In de tijd dat de vrouw weg was, pakte het broertje de sleutels en ging op pad met de auto die voor de deur geparkeerd stond. Hij veroorzaakte schade aan twee geparkeerde auto’s.

Schade terugbetalen

Verzekeraar Allianz Benelux betaalde de schade uit aan de eigenaren van de beschadigde voertuigen, maar vroeg de eigenaar van de auto de schade terug te betalen. Volgens de polisvoorwaarden heeft de verzekeraar hierop recht wanneer de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft. De eigenaar van de auto is het daarmee niet eens, maar ving in het najaar van 2017 bij de kantonrechter bot. Hij betaalde daarop het schadebedrag terug aan de verzekeraar.

De verzekerde ging daarop in beroep bij het gerechtshof in Arnhem, omdat hij van mening is dat de verzekeraar voor de schade moet opdraaien. Volgende de wet is een eigenaar van een voertuig aansprakelijk voor de veroorzaakte schade als hij een auto door een ander doet of laat rijden. Echter is hier volgens de wet alleen sprake van als de eigenaar ermee instemt dat die ander rijdt. Bovendien moet die ander geen gelegenheid krijgen om te gaan rijden. Daar kan sprake van zijn als bijvoorbeeld de autosleutels voor het grijpen liggen.

Voorkomen joyriding

Tijdens de zaak bij het hof draaide het dan ook vooral om de vraag of de vrouw van de eigenaar voldoende heeft gedaan om  te voorkomen iemand zonder toestemming met het voertuig kon gaan rijden. Anders dan de kantonrechter, vindt het hof dat de vrouw wel zorgvuldig genoeg is omgegaan met de autosleutels. “Het hof komt tot het oordeel dat haar niet kan worden verweten dat zij door zorgeloosheid haar broer de gelegenheid tot rijden heeft verschaft.”

Het gerechtshof weegt mee dat de jongen zich “in zeer nabije kring van appellant bevond en dat geen indicatie bestond dat zijn zwager met de auto zou gaan rijden”. De minderjarige jongen was niet in het bezit van een rijbewijs en hij was niet eerder met justitie in aanraking gekomen voor joyriding. “Er bestond met andere woorden geen concrete aanleiding op grond waarvan de echtgenote van appellant de sleutels redelijkerwijs niet in een slaapkamer in de woning kon achterlaten. De enkele omstandigheid dat de jongen van 14 jaar alleen in de woning was, terwijl de sleutels zich ook in die woning bevonden, is daartoe onvoldoende.”

Bron: bijdrage van Annet van den Berg van 15 april 2019 op www.amweb.nl                      

Vorige pagina